De therapie vindt altijd plaats als onderdeel van een groter traject. Bijvoorbeeld als onderdeel van een traject in samenwerking met SGGZ of als onderdeel van een traject bij Elon waarbij ook bijvoorbeeld onderzoek, opvoedondersteuning en/of systemische gesprekken worden ingezet. Daarbij proberen we zoveel mogelijk het netwerk te betrekken door bijvoorbeeld ook schoolobservaties uit te voeren, in gesprek te gaan met school en ander netwerk. De therapie vindt plaats in een spelkamer. Die is zo ingericht dat het kind zoveel mogelijk vrijheid heeft om met allerlei speelgoed en expressiemateriaal te spelen: verkleedspullen, gezelschapsspellen, een zand- en watertafel, poppen, dieren, voertuigen, teken- en knutselmateriaal, bouwmaterialen, etc.
De speltherapeut heeft alle aandacht voor het kind en bouwt met hem of haar een vertrouwensrelatie op. Het opbouwen van deze relatie is een proces wat een een paar weken kan duren.
De therapeut volgt het kind in zijn spel, brengt onder woorden wat er gebeurt in het spel en speelt hierbij soms ook. Aansluiten bij de initiatieven van het kind is hierbij belangrijk voor de speltherapeut om zo ‘speeltaal’ van het kind te leren begrijpen en ondersteuning te geven bij het uiten en verwerken van problemen. De speltherapeut heeft een empathische en accepterende grondhouding en is voorspelbaar.